Bruk av jobbelister/jobbetavler, med bilder som viser hva vi skal jobbe med, er noe jeg har brukt i mange år. Når jeg har med barn på språkgrupper, så er det svært nyttig med en oversikt over hva vi skal jobbe med. Det skaper forutsigbarhet, og hjelper barna å konsentrere seg om hva vi skal gjøre. De slipper å bruke energi på å lure på hva som skal skje.

IMG_E1361

IMG_E1362

 

 

Noen barn liker å ha oversikt, mens en del barn har et stort behov for å ha oversikt og visuell støtte, slik at de vet hva som skal skje, og hva som forventes av dem. Jeg opplever at barn som får en visuell oversikt over hva de skal gjøre blir roligere og mer konsentrerte, og de klarer bedre å fokusere på det vi skal gjøre. Hvis jeg ikke bruker en slik oversikt kan barn spørre hva vi skal gjøre, og stadig spørre om vi ikke kan gjøre det og det… Men med en jobbeliste med bilder, så godtar barna veldig fint hva vi skal gjøre, uten spørsmål eller kommentarer på at de heller vil gjøre noe annet.

 

IMG_E1358

IMG_E1359

IMG_E1360

 

Slik bruker vi jobbelista:

  • Jeg setter på bildene på forhånd, eller sammen med barnet/barna som skal være med.
  • Vi ser på jobbelista sammen og snakker om hva vi skal gjøre.
  • Det hender barnet/barna får velge den siste aktiviteten, så ofte velger de pc eller iPad til slutt, og da står den som en gulrot på slutten av jobbelista.
  • Når vi er ferdige med en aktivitet tar vi vekk bilde av denne. Da er det lett og oversiktlig for barna, og de kan lett følge med på hva vi skal gjøre, i hvilken rekkefølge, og de vet når vi er ferdige.
  • Jeg har laget busser, og synes det fungerer veldig fint. Da kan man velge om man vil sette på noen få bilder i rutene på bussen, eller om man vil ha mange bilder ved flere aktiviteter. Og de står fint i rekkefølge på bussen.

 

Man kan også tegne en enkel jobbeliste. Da tegner vi aktivitetene som skal gjøres på språkgruppa, og så setter vi kryss på det som er ferdig,

 

Lykke til!

Språktrening er gøy 😉