Jeg vil tipse om hvordan du kan øve på stavelser, som en støtte for å lære ord.

Når barn strever med uttale, kan det være ulike årsaker til det. Det kan være motoriske utfordringer med fysiske strukturer i munnen, f.eks. stramt tungebånd eller tannstilling, eller manglende styrke og bevegelighet i tunga. Eller det kan være at barnet har en fonologisk vanske eller forsinkelse, og strever med å oppfatte og organisere språkets lydsystem riktig. Og det er her jeg ofte øver på stavelser som et nødvendig skritt på veien for å kunne si ord.

Barn som ikke klarer å oppfatte alle lydene i ordet, klarer heller ikke å uttale ordet riktig. For å uttale ord helt korrekt må man klarer å oppfatte alle lydene som er i ordet, og kunne holde lydene lenge nok i arbeidsminnet til at de blir lagret i leksikon i hjernen vår. Med barn som ikke klarer å oppfatte alle lydene i ord, så har jeg erfart at jeg oftest må dele opp ordene i mindre stavelser. Og for de yngre barna som ikke kan lese enda, så er det oftest nødvendig å gi visuell støtte for å lære stavelsene. Jeg bruker bilder av ulike fugler for å lære inn stavelser i ord.

Her er eksempler på hvordan jeg øver med disse:

  • Jeg kan bruke dem i kartlegging for å se om barnet klarer å benevne stavelser med lydene som er vanskelig. F.eks. kan et barn streve med å si K-lyden og si f.eks. «tate» i stedet for «kake». Så jeg tester først om barnet kan si K-lyden. Hvis barnet ikke klarer å si enkeltlyden /k/, så må vi jobbe med enkeltlyden først. Men hvis barnet klarer å si /k/-lyden riktig, kan vi gå over til å øve på stavelsene med lyden, f.eks. /ka/, /ke/, /ki/, /ko/. Og noen ganger kan barnet klare å uttale «kake» når vi først øver inn stavelsen /ka/, og så /ke/, og deretter setter dem sammen til /ka-ke/.

  • Hvis vi øver på å skille lydene /t/ og /k/, så får barnet bilde av et tre som jeg har laminert. Så skal barnet få velge hvilken fugl som skal få fly til treet. Jeg velger to bilder av fugler, for eksempel fuglen som heter /ka/ og fuglen som heter /ta/. Så viser jeg en og en fugl til barnet og viser tydelig med munn (og gjerne håndbevegelse) hva fuglene heter. Så skal barnet si om det vil ha fuglen som heter /ta/ eller /ka/. Dette er fin bevisstgjøring på å oppfatte at det er forskjell på /t/-lyden og /k/-lyden. Og hvis barnet sier /ta/, men det er tydelig at han/hun mener /ka/, så viser jeg hvordan navnet på fuglen /ka/ skal sies, og ofte vil barnet da klare å si riktig.

  • Vi øver på samme måte hvis barnet strever med å oppfatte forskjell på L-lyd og R-lyd, G-lyd og D-lyd, S-lyd og T-lyd, V-lyd og F-lyd, eller andre lyder.

Barnet velger hvor det vil plassere fuglene i treet. Og hvis man vil gjøre det ekstra gøy, så kan man bruke en liten håv til å fange fuglen man har valgt og sagt man vil fange. Da får barnet en håv og jeg flyr opp og ned med fuglen barnet har sagt navnet på, da blir det så gøy å øve at barnet ikke tenker på at vi faktisk øver på litt vanskelige ting 😉

Å øve stavelser på denne måten, med visuell støtte er virkelig nyttig og kan føre til mestring for barnet som jobber med å få til vanskelige lyder og ord.

Lykke til!

Språktrening er gøy 😉