Husker du den gode gammeldagse spåen? Den som er brettet av papir, med farger på utsiden, og tall og bilder/ord inni?

Den kan nemlig brukes til morsom språkstimulering i barnehagen, eller som en artig språkaktivitet foreldre kan gjøre hjemme med barna.

Jeg er stadig innom en fin blogg som heter «logopedmamma», og tipset om å bruke spå til språk- og uttaletrening kom jeg over da jeg var innom denne bloggen: tuppiluu.blogg.no

Dette har jeg prøvd ut med barn jeg jobber med, og det er veldig gøy! Både for voksne og barn 🙂 De barna jeg jobber med syns det er stor stas med spå, det er en motiverende måte å trene språk på. Og som en bonus er det også god finmotorisk trening. Det er ikke bare enkelt å få plassert små fingre riktig og beveget spåen frem og tilbake. Men for en mestringsglede når de får det til. Da er det bare å ta med spåen rundt til alle barn og voksne i barnehagen. Alle skal spås… 🙂

En spå kan brukes på mange ulike måter. Jeg bruker den en del i uttaletrening, men den kan også brukes til å trene på ord, bokstaver, preposisjoner, munnmotoriske øvelser osv.

Her er mitt utvalg av spåer. Noen har jeg laget selv. Andre har jeg laget i samarbeid med noen små gode hjelpere 🙂 :

IMG_0931[1]

 

Og nå noen forslag til hvordan du kan bruke spåen:

Her er det bare å la kreativiteten blomstre, en spå kan brukes på mange ulike måter. Jeg har brukt den i uttaletrening. For eksempel jobber vi i en barnehage med å uttale s-lyd, og da bruker vi en spå med ord som begynner med «S».

IMG_0761[1]

Her limte vi bilder av ord som begynner på «S» på de fire feltene foran på spåen. Da får barna trening i å uttale ordene, samtidig som det er lett å se at det er en spå til trening av s-lyd. Det kan nemlig bli mange spåer  etter hvert, og i stedet for at alle spåene har farger på forsiden kan man skrive, tegne eller lime på bilder av ordene vi øver på. Eller man kan skrive bokstaven «S» foran. Mange muligheter 🙂

 

Øver dere på andre lyder lages spå med disse lydene. Her er noen spåer jeg har brukt med barn. Litt eldre barn kan være med å tegne på spåen, det kan være moro.

 

Her øver vi på ord med frikativer: f-lyd og v-lyd

 

Her øver vi på ord med k-lyd:

IMG_0882[1]

 

 

Munnmotorikk-spå:

Har også laget to spåer med bilde av munnmotoriske øvelser: tunga opp, ned, til siden, bak tennene osv. Her har jeg kopiert fra «Hermeboka» som jeg har nevnt i et tidligere innlegg (og forminsket dem betydelig):

IMG_0763[1]

 

IMG_0840[1]

 

Eller man kan tegne de munnmotoriske øvelsene:
IMG_0980[1]
Rim-spå:
Her er forslag til en rim-spå, for de som vil trene på rim:
IMG_0876[1]

 

Ord-spå (dyreord):

En spå kan også brukes for å øve på ord knyttet til ulike kategorier, for eksempel kan man lage spå med kategorier som dyr, leker, ting, mat, frukt, kjøretøy, klær, vær, figurer, høytider, ord knyttet til påske/jul/sommer/vinter osv.

Her er en spå for å øve på ord knyttet til dyr:

IMG_0928[1]

 

Bokstav-spå:

Bokstaver og bokstavlyder kan også øves på ved hjelp av spå. Her en er spå der du skal si ord som begynner på bokstavlyden du trekker. Hvis du velger et tall, bretter ut arket og får bokstaven A, så skal du si ting som begynner på A, for eksempel ape, appelsin, ananas osv.

IMG_0930[1]

 

 

Preposisjons-spå:

Hvis man vil øve på preposisjoner, så lager man en preposisjons-spå:

Her velger man farge på stolen. Velger tall to-tre ganger som på andre spåer, og så velger man ett tall som skal åpnes, og utfører instruksjonen som står. Instruksjonene kan være:

  • Stå PÅ stolen.
  • Stå BAK stolen.
  • Sitt VED SIDEN AV stolen.
  • Krabb UNDER stolen.
  • Stå FORAN stolen.

Ekstra gøy er det jo hvis den voksne må krabbe under stolen, og kanskje sitte fast 😉

 

 

Her kommer en oppfriskning på hvordan man lager en spå:

  1. IMG_0885[1]Du starter med å brette et A4-ark slik, og klipp av kanten som blir til overs nederst.

 

2. Da får du en firkant. Alle hjørnene på firkanten skal brettes inn mot midten:

 

3. Snu arket og brett alle hjørnene inn mot midten en gang til:

 

4. Brett firkanten på midten, og putt tomler og pekefingre inn i «lommene» på forsiden. Farg de fire rutene, skriv tall på, og et ord eller bilde innerst i spåen. Så er spåen klar til bruk.

 

 

Slik bruker du spåen:

  • Barnet velger en farge. Du staver fargen, for eksempel gul – G-U-L, samtidig som du bretter spåen ut og inn med fingrene.
  • Barnet velger et tall. Du teller antall ganger tallet viser, samtidig som du bretter spåen ut og inn med fingrene.
  • Dette gjentas noen ganger.
  • På tredje gangen barnet velger et tall åpner du spåen og leser instruksjonen som skjuler seg bak tallet. Så sier barnet (og du) øvingsordet.
  • Det er gøy hvis den voksne spås også.

 

Lykke til!  Trening kan være gøy   IMG_0873[1]