Jeg vil gjerne tipse dere om en bok jeg har brukt en god del i barnehagen, når jeg har jobbet med barn som trenger ekstra språkstøtte. Boka heter «Tusen ting å tenke på», og den fås kjøpt på Statped.no. Den er fin til begrepstrening , og boka er bygget opp med ulike temaer. Temaene i boka passer for både 1. og 2. klasse, men kan fint brukes med yngre barn i førskolealder, slik jeg har gjort.

Jeg brukte denne boka mye med ei jente jeg jobbet med for noen år siden. Hun likte veldig godt å snakke om bildene, og fantasere rundt hva som kunne skje. Boka er bygget opp slik at det er ett tema på hver side, og symboler nederst på siden som passer til temaet. På den måten får barnet et tilgjengelig ordforråd i de små symbolene, slik at han/hun har mulighet til å samtale om hva som skjer på bildet ved å bruke symbolene som støtte.
Det er til sammen 39 temaer i boka. Her kommer noen eksempler:
- Følelser
- Eventyr
- Musikk
- Kjæledyr
- Farger
- Første lyden i ord
- Kroppen
- Ting å gjøre
- På skolen
- Bokstaver
- Førmatematiske begreper
- Former, tall, mengder
- Årstider





Lykke til!
Språktrening er gøy 😉
Hei Jeg har boken Tusen tegn, som er den blå boken med samme omslag som boken Tusen ting og tenke på. Jeg lurer på hvordan det er tenkt man skal bruke den? Er ped. Leder og skal jobbe med et barn som har leppe-ganespalte. Har også fremmedspråklige barn i barnegruppen. Jeg kan ikke tegn til tale. Mvh Torunn Bjarkøy
Hei! Jeg har ikke den blå boken selv, så kjenner ikke til innholdet i detalj, men ser at den inneholder bilder med støtte av tegn. Hvis barna du jobber med har behov for tegn-til-tale som støtte, så finnes det mange nettressurser der du kan tilegne deg kunnskap om dette. Ellers regner jeg med at boka kan brukes som støtte til samtale ved at du bruker bildene i boka. Du kan bruke dem for å øve på: •språkforståelse, f.eks. se på en av sidene og spørre «Hvor er katten, kan du se en katt?».
• Benevning: dere kan benevne bildene dere ser. Siden vi vet at barn med leppe-ganespalte kommer noe senere i gang med språklydene enn jevnaldrende, er det viktig med god språkstimulering. For å øve på ord kan dere bruke boka og benevne ordene, og se om barnet klarer å ettersi ord når du sier dem.
• Øv på lytteøvelser: f.eks. kan du si ord fra boka, og avtale med barna at de skal si når de hører lyden dere avtalte, f.eks. når de hører ord med -f-lyd.
• Bruke boka som samtalehjelp. Barn med språkvansker, eller forsinkelser i språket, har ofte behov for visuell støtte når man samtaler om temaer. Jeg har brukt den rosa boka f.eks. for å starte samtaler med barna. Jeg kan peke på bilde av f.eks, en hund, og snakke om at jeg har en hund. Og så erfarer jeg at barna bidra i samtalen ved at de peker på bildene og forteller om dyr de har, eller dyr de har sett.
Håper dette var til noe hjelp, hvis ikke spør igjen ????