(Bilder hentet fra Google)
Når bør R-lyden være på plass, og hva kan foreldre og barnehagen gjøre?
Først en oversikt over når vi venter lydene på plass:
- 3 år: vokalene + M, P, B, H
- 4 år: N, T, D, J, F, V, L
- 5 år: K, G, NG
- 6-7 år: R-lyd og retroflekser rn-, rd-, rt-
- 7 år: S (etter tannfelling)
Det at små barn ikke har alle lydene på plass hører til den naturlige utviklingsprosessen barn må gjennom. Mange bekymrer seg fra barna er svært små, men som regel kommer språket og lydene helt av seg selv.
Foreldre kan ofte bli bekymret når R-lyden lar vente på seg. Men det er store individuelle forskjeller på når barn begynner å mestre R-lyd. Det er vanlig at barn klarer å uttale R når de har kommet i 6-7 -årsalder.
Noen barn bryr seg heller ikke om at de ikke kan si R, mens andre igjen plages når det påpekes at de uttaler den feil. Her er det store forskjeller på hvordan barn reagerer.
Jeg har jobbet med barn som er bevisste på at de ikke klarer å si R (har vært barn i 5-6 årsalder), og som ønsker å mestre dette. Da er de som regel også motiverte for å trene på R-lyden. Så har jeg vært borti en del barn som ikke mestrer R-lyd, men som slett ikke er klar over det, og som heller ikke bryr seg. Så lenge barnet ikke selv opplever det som et problem at de ikke kan si R, så er det best å ikke påpeke det. Hvis barnet har andre uttalevansker er det de andre lydene vi tar for oss først. Så kommer R-lyd senere. Og oftest kommer den av seg selv. Hvis den ikke kommer av seg selv, og barnet plages av å ikke mestre det, så kan man gjøre noen øvelser for å trene på R-lyd.
Fakta om R-lyden:
- R-lyden er en av de vanskeligste lydene å lage.
- Det er en vanskelig jobb for tunga, det krever at tunga er sterk og fleksibel.
- R-lyden er oftest på plass ved 6-7 årsalder.
- Mange erstatter R-lyd med L eller J. Trening av R-lyd går ut på å erstatte et allerede satt mønster, for eksempel erstatte J med R. Øvelser kan få hjernen til å viske ut det gamle sporet. Det kan ta litt tid.
- Man kan trene munnmotorikk, spesielt tungemotorikk for å øve styrke og fleksibilitet i tunga.
Hvordan skal vi gå frem for å øve på R?
Det første du kan gjøre er å høre etter om barnet erstatter R med L eller med J.
Enkelte barn erstatter R-lyden med L, mens andre erstatter med J. Barn som erstatter med L har kommet lengre i den motoriske utviklingen, fordi tungespissen da løfter seg opp. Når barnet erstatter R med J, ligger tunga nede. Og vi vil ha tunga opp for å si R-lyd! Prøv selv å erstatt R med J og L, så kjenner du hvor tunga er 🙂
ROSE (R-lyd) – LOSE (L-erstatning) – JOSE (J-erstatning)
Tunga må opp, og i tillegg må den være sterk nok til å holde seg oppe, til tross for at det blåses luft hardt ut.
Manglende R-lyd regnes ikke som et alvorlig fonologisk problem. Årsaken til manglende R er knyttet til motorikk, og ikke til lydsystemet i språkminnet.
Ved rulle-R bruker vi tungespissen, mens skarre-R er lettere, fordi man da bruker drøvelen. Det som er vanskelig med rulle-R er at den ligner på lydene T, D, L. For å lage disse tre lydene skal vi holde tunga mot ganen ganske lenge, men ved rulle-R skal vi så vidt være borti ganen en gang. Prøv selv! Det er ganske avansert tungemotorikk 🙂
(Bilde hentet fra Google)
R-tips:
Det er derfor lurt å starte med munnmotorisk trening for å mestre R. Spesielt hvis barnet strever med å få tunga opp mot nesa, ned til haka osv. For å klare å si R må tunga rett og slett trene slik at den blir sterk og bevegelig.
(Les mer om munnmotorisk trening HER og tungetrening HER).
D-erstatning er en teknikk som kan brukes for å trene på R-ord. Det vil si at R-lyden byttes ut med D-lyd. Dette fordi tunga plasseres på samme sted ved R og D. Og hvis du sier DD fort, så vil det høres ut som R-lyd. Prøv selv!
Her er noen eksempler på ord med D-erstatning:
- d-dåpe (dråpe)
- d-donning (dronning)
- d-due (drue)
- d-dage (drage)
- d-dikke (drikke)
- d-divhus (drivhus)
Jeg har tidligere skrevet om bruk av spå i uttaletrening. Denne kan fint brukes til å trene R-lyd også. Mer om hvordan du lager og bruker spåen finner du HER.
Her er noen tavler med ord jeg bruker til R-trening med D-erstatning:
Dette er øvelser man kan prøve hjemme og i barnehagen, hvis barnet er klar for det, og motivert for det. Det skal en del trening til for å mestre det. Dersom R-lyden ikke er på plass etter skolestart kan man kontakte PPT for å få logopedhjelp.
Lykke til!
«R-lyden er oftest på plass ved 6-7 årsalder». 6-7 årsalderen! I Fucking wish. I dag 7 juli 2018 i en alder av 16 og et halvt år var første gangen jeg greide å rulle med r’en. Jeg satt i sofaen hjemme å prøvde å si r. Da jeg greide det begynte jeg å hulkegråte. Jeg måtte ringe mora mi å fortelle ho at etter mange år med tannregulering og logoped timer greide jeg endelig å si r. Beste dagen i mitt liv
Wow, så flott at du har klart det nå, blir helt rørt jeg ❤️ Vet hvor mye det har å si. Gratulerer! Har du fått god hjelp til å endelig klare det?
Jeg fikk en del hjelp i 7 og 8 klassen, men etter det stoppet det helt opp. Så jeg bestemte meg for å søke hjelp på nettet, der fant jeg mange flotte videoer og tips.
Bra jobba! Så flott at du har klart det med mye egeninnsats. Men synd du ikke har fått mer hjelp.
Hei,
Jeg er bekymret for min 7 åring æ (begynner i 2.klasse høsten 2018) som har hatt problemer med å si S og R. S’en har kommet seg, selv om hun må konsentrere seg om å vri tungen og ansiktet for å uttale det. Men fremdeles har hun problemer med å uttale R. Hun ble henvist til PPT rådgiver året før skolestart, og visstnok har hun blitt utredet og «fulgt opp», men det er ingen som kan fortelle meg hva og hvordan hun blir/har blitt fulgt opp. Det er ikke noe fremgang i R’lyden ennå. Da hun skulle testes, ble jeg ikke informert om tidspunkt for når PPT skulle gjøre tester (før skolestart) og åpenbart har jeg derfor ikke fått vært til stede. Har aldri blitt innkalt til noe møte heller for å få informasjon om eventuelle resultater. Jeg har kun snakket med PPT-rådgiveren på telefon, og hun kunne informere om alle de flotte øvelsene vi kunne gjøre hjemme, og utover dette skulle jeg ikke bekymre meg for R-lyden hennes, jeg skulle «bare» slappe av og vente til det går i orden av seg selv. Vi har ikke fått noe praktisk veiledning ifht dette, PPT-rådgiveren henviste muligens til noen nettsider hvor vi kunne se på ævelser og foklarte i korte trekk hvirdan jeg skulle «korrigere» uttalen hjemme (som om jeg ikke allerede gjorde det). Vi har ikke fått noen videre oppfølging fra PPT-rådgiveren utover den ene telefonsamtalen, og ihvertfall ikke blitt henvist til logoped. Kommunen har ikke kommunal logoped, men vi har som sagt, ikke blitt henvist til noen utenfor heller. Datteren min har ikke tidligere brydd seg om at hun ikke klarer å si R-lyden, men den siste tiden oppfatter jeg at hun opplever det som sårt og hun blir lei seg når andre barn og voksne bemerker at hun ikke klarer å si R.
Jeg er bekymret for at hun kan lide av kort tungebånd, uten at det er bemerket fra verken helsesøster, fastlege eller tannlege noen gang. Hun har hatt problemer med tannråte allerede i 4 årsalderen og har hatt hull i samtlige jeksler. Alle 4 bakerste jeksler har «smeltet» bort (melketenner heldigvis) på tross av at jeg har passet på at tennene blir rengjort skikkelig. Dessverre til ingen nytte, da hun har gjennomgått 4 traumatiserende tannlegebesøk for å reparere jekslene i håp om at det holder til hun skal miste dem. Fra spedbarnsalderen har hun ikke hatt problemer med vektoppgang eller dårlig ammeteknikk (tror jeg, ettersom hun gikk opp i vekt slik hun skulle) men vi var veldig plaget med sopp og fikk flere behandlinger med korte mellomrom. Da hun var ca. 5-6 mnd gammel måtte jeg gi opp ammingen ettersom hun ikke orket å ta bryst lengre, etter å ha gitt henne melk fra flaske EN gang, selv om jeg forsøkte å få henne til å ta bryst etter dette. Jeg måtte bare gi opp etter en stund med prøving. Hun opplevde det tydeligvis lettere å drikke melk fra flaske, til tross for at jeg ikke opplevde ammingen som problematisk i utgangspunktet.
Hva har vi krav på av oppfølging fra PPT-rådgiver/kommunen/andre? Hvem i så fall og hva? Må man ha henvisning til logoped? Hvor lenge skal jeg vente på at «ting retter seg opp av seg selv» ?
Hei!
Syns det er synd å høre at du ikke blir tatt på alvor med dine bekymringer. Jeg synes du burde bli tatt mer med i prosessen, slik at du følte deg tryggere og fikk vite hva som ble jobbet med og hva dere kan gjøre av øvelser hjemme. Kan du si fra til PPT at du ønsker å bli tatt mer med i prosessen?
For å få dekket timer fra privat logoped må dere få innvilget vedtak fra HELFO. Det er vanskelig ved R-lyd, da må det være en anatomisk grunn, f.eks. stramt tungebånd. R-lyd er i utgangspunktet noe skolen og PPT skal jobbe med. Det er dessverre mange som ikke får hjelp til det. Men du kan ta kontakt med fastlege og få henvisning til privat logoped via HELFO, hvis ikke tiltakene i skolen er nok.
Hvis du ønsker noen øvelser/spill til å jobbe med R-lyden, så kan du kontakte meg på Mail: hilde@sprakhjerte.com. Så sender jeg det til deg på Mail ????
Lykke til ❤️