IMG_1151

Barn som er fonologisk bevisste, som blant annet klarer å lytte ut lyder i ord, har bedre forutsetninger for å mestre den første lese- og skriveopplæringen. Barn som i førskolealderen ikke ser ut til å mestre aktiviteter som å rime, klappe stavelser og lytte ut lyder i ord, kan ha god nytte av å øve på dette, slik at de er bedre rustet til slike utfordringer på skolen.

Å lytte ut første lyd i ord kan være en fin trening for de eldste barna i barnehagen. Jeg har laget «Bokstavspillet» som er et terningspill der barna får bevisstgjøring på bokstavene/bokstavlydene, samt å lytte ut første lyden i ord.

 

Slik spiller man:

  • Hver spiller plasserer brikken sin på start. Den første spilleren kaster terning, og flytter det antall terningen viser. Når man lander på en bokstav, skal man forsøke å finne et ord som begynner på bokstavlyden man står på. Barna kan enten finne ett ord/bilde blant de mange små bildene i midten av spillet, eller forsøke å komme på ett ord selv. Bildestøtte kan være nyttig i starten, og etter hvert kan man gjøre det mer utforende ved å finne på ord som ikke er blant de små bildene.
  • Hvis man ikke kommer på ett ord, går turen videre til nestemann.
  • Den som først kommer til mål med brikken sin har vunnet.

 

Lykke til!

Språktrening er gøy 🙂