img_0094.jpg

Jeg har tidligere tipset om et spill jeg bruker mye i språkgrupper med barn, nemlig stigespillet. Og hvis man lager et stigespill selv, så er det perfekt til å trene på akkurat de ordene, eller uttalelydene barna har behov for å øve på. Nå som det nærmer seg påske har jeg laget et stigespill med påskeord. Eller hvis du har barn som øver på å uttale lyder i ord, for eksempel «K»-lyd, eller «R»-lyd, så kan du lage et spill med disse bokstavlydene.

Stigespillet er morsomt, og språktreningen blir alltid morsommere med et lite konkurranseelement 😉

 

Slik spiller man:

  • Hver spiller plasserer sin brikke på start.
  • Man kaster terning etter tur, og flytter det antall terningen viser.
  • Hvis du får 5 på terningen, så flytter du fem plasser frem, men samtidig som du flytter brikken sier du ordene. På påskespillet sier du da «påskekylling, kvikk lunsj, påskegodt, påskesol, påskeliljer». Når jeg bruker spillet i uttaletrening, og for å få flere repetisjoner, så pleier barna å si hvert ord to ganger mens vi flytter bortover, for eksempel «katt-katt, ku-ku, kam-kam, konge-konge, kanin-kanin».
  • Hvis man lander på et felt med stige på, så klatrer man opp stigen. Men hvis du derimot lander på hodet til en slange, så sklir du ned til enden av slangens hale.
  • Den som kommer først i mål har vunnet.

 

Her kommer et eksempel på et stigespill jeg bruker i uttaletrening der vi øver på «K»-lyd.

IMG_0095

 

Stige-spillet kan lages ved at man limer på slanger og stiger. Men det er også moro å tegne på slanger og stiger selv. Og for de eldste barna kan det være gøy å være med å tegne slanger og stiger 🙂

img_0110.jpg

 

Lykke til!

Språktrening er gøy 🙂