Her kommer tips til et fiskespill hvor barna får øve på å uttale riktig første lyd i ord. Jeg har laget fisker med bilder på magen til fiskene. Så laget jeg tavler med bilde av blått hav, og hvor språklyden står i en rute på toppen av hver tavle.

Dette trenger vi til fiskespillet:

  • Ulike fisker med bilder på magen. Tidligere har jeg laget et fiskespill hvor sirkler med bilder kunne festes på magen til fisken. Denne gangen ønsket jeg å ha bildene fast på fiskenes mage, og jeg har også laget disse fiskene litt mindre enn forrige gang, da er det lettere å fiske dem opp.
  • Jeg klipper ut fiskene og limer dem på et blått ark, slik at de får blå farge på baksiden. Så laminerer jeg fiskene og klipper dem ut.
  • Fiskene får binders på seg, da er det lett å fiske dem opp med en fiskestang med magnet på. jeg har kjøpt to små fiskestenger med lengde på ca 10-15 cm. Fiskestengene har en snor med magnet i enden, og de kjøpte jeg på Flying Tiger til en svært billig penge. Det er også mulig å lage fiskestenger selv, det har jeg gjort tidligere, og har da funnet pinner som jeg har bundet en snor fast i, med magnet i enden av snoren. Men disse små fiskestengene jeg fant på Flying Tiger passet perfekt.
  • Man kan putte fiskene i en kopp, en skål, bolle, liten bøtte, eske, eller legge dem på bordet eller gulvet.

Det er ulike måter å spille fiskespillet på. Her kommer noen eksempler:

  • Jeg bruker tavler til de språklydene vi skal øve på, f.eks. en tavle med /k/-lyd og en tavle med /t/-lyd. Alle fiskene kan legges på bordet så man ser fiskene. Så velger man den fisken man vil fiske opp, sier ordet på bildet, og plasserer dem på tavla som har språklyden ordet starter på. Hvis man fisker en fisk med bilde av «katt» på magen, så legges den på tavla med /k/-lyd øverst.

  • En annen måte er å legge fiskene på bordet med bildesiden ned, slik at vi bare ser den blå bakgrunnen til fiskene. Så fisker man opp en fisk, sier ordet på magen til fisken, og plasserer den på riktig tavle etter hvilken lyd ordet på fisken starter med.
  • Man kan også putte fiskene i en kopp, skål eller lignende, enten så man ser bildene, eller med bildesiden ned. Så fisker man opp, sier ordet, og finner ut hvilken språklyd ordet starter på.

Lykke til!

Språktrening er gøy 😉