Tunga vår er viktig for å klare å uttale lyder og ord. Tunga er full av muskler, og noen ganger er det behov for å trene disse musklene, slik at vi får en sterk og bevegelig tunge som klarer å uttale alle lydene.

Jeg møter noen barn rundt om i barnehagene som strever med å uttale alle lydene i ord. Ofte kommer lydene på plass av seg selv etter som barna blir eldre, men ikke alltid. Noen ganger er det behov for litt ekstra tungetrening for å klare å si lyder og ord.

Både foreldre og barnehage kan gjerne starte med tungeøvelser fra barna er ca 2 år, og ofte syns barna dette er gøy. Og det er jo gjerne sånn at hvis vi voksne viser at vi synes øvelsene er morsomme, så syns barna det også.

Tenkte jeg skulle dele noen tips for å trene tunga, som barn kan øve på hjemme med foreldrene, eller i barnehagen.

 

Tips 1:

Jeg har tidligere nevnt kortene som kan kjøpes fra infovest forlag, med bilder av en gutt som gjør tunge- og munnøvelser.

 

Her ser man på bildene, og prøver å herme etter øvelsene. Dere kan gjerne sitte foran et speil. Eller bare trekke bilder og herme.

Hvis du ikke vil kjøpe slike kort er det ikke noe problem å lage dem selv. Det er ofte jeg tegner for barn, for eksempel hva vi skal gjøre/jobbe med, og det er utrolig hva barn godtar av rare strektegninger 😉 Så det er bare å tegne i vei, spiller ingen rolle om det er fint og flott, er bare morsomt hvis tegningene er litt rare 😉 Slike enkle tegninger går fort å lage.

Her kommer mine hjemmesnekrede tegninger 🙂

Den ene tegningen fikk jeg kommentarer på fra et barn, om at hodet lignet på en sau… og det kan jeg egentlig si meg enig i 😉 Så får vi herme etter tungeøvelsene til sauen da…

img_09221.jpg       BÆÆÆÆÆÆÆ…

 

Og så noen flere…

 

 

Kan tegnes enda enklere også… det funker helt fint…  🙂

IMG_0923[1]

 

Tips 2:

En gymtime med tunga kan også gjøres enda mer motiverende ved å bruke en kjærlighet på pinne. Da skal tunga nå bort til kjærligheten.

Jeg ble i hvert fall veldig motivert for å flytte tunga både opp og ned og til sidene 😉

 

Lykke til!

Trening kan være gøy 🙂