Jeg vil tipse om en morsom aktivitet jeg bruker for å øve på å få mange repetisjoner av en språklyd eller ord. Som logoped er det mange ulike måter jeg jobber med språk og uttale på. Det kommer helt an på barnets vansker. Noen ganger må vi øve mye på lyttetrening, for at barnet skal bli bevisst på de ulike språklydene i ord. Men når barnet har kommet dit at han/hun kan si et ord riktig, men hvor det ikke har blitt automatisert enda, så vil det ofte være nyttig å få til mange repetisjoner av ordet, slik at uttalen av det nye ordet automatiseres. Og når jeg øver med barn som trenger å øve på å si et ord eller en språklyd mange ganger, så bruker jeg «klistremerke-pinner» som en morsom aktivitet. Det pleier å være en morsom og motiverende måte å øve på. Hvis f.eks. barnet har øvd på å si /støvler/ i stedet for /stølver/, og jeg vet at barnet nå kan si ordet riktig, men må repetere mange ganger for at ordet skal bli automatisert, så bruker jeg disse.

Slik gjør jeg:

  • Jeg lager remser med fargekant på PC.
  • Jeg skriver dem ut, og klistrer på klistremerker med forskjellig motiv.
  • Så laminerer jeg dem. Da blir de stive og kan puttes i en kopp.
  • Når vi øver setter jeg alle remsene/»pinnene» i en kopp. Så trekker barnet en klistremerke-pinne fra koppen. Barnet skal så si ordet vi øver på mens han/hun peker bortover klistremerkene. Hvis det f.eks. er fem klistremerker på «pinnen», så skal barnet si ordet «støvler» fem ganger, like mange klistremerker som det er på «pinnen».
  • Alle klistremerke-pinnene er forskjellige, så det blir alltid en ny kombinasjon, og morsomt å trekke og se hvilke klistremerker man får.

Lykke til!

Språktrening er gøy 🙂