Spillkort, eller øvingskort, er noe av det jeg bruker aller mest i uttaletreningen, for det kan brukes på så mange måter. Jeg lager kort for å øve på ord med ulike språklyder, og lager alltid to av hvert bilde, så vi kan spille memoryspill eller Hopp i havet. Men man kan også bruke kortene på andre morsomme måter. Her er noen tips til hvordan man kan bruke slike spillkort eller øvingskort, slik at det blir gøy og motiverende å øve på uttale av ordene

  • Spille «Hopp i havet» er nok det jeg bruker aller mest, for de fleste barn elsker dette spillet. Da skal man legge bildene med bildesiden ned og trekke tre kort hver som man holder i hånden eller gjemmer bak et skjermbrett, perm eller liknende. Så spør man etter tur; «Har du…?». Hvis den andre spilleren har det kortet du spør om får du det. Hvis ikke spilleren har det sier han/hun «Nei, hopp i havet», og du må trekke et kort i hav-bunken på bordet. Den som får flest par til slutt har vunnet.

  • Memory-spill: Man legger alle kortene på bordet med bildesiden ned. Så trekker man to kort hver og ser om de er like. Hvis de er like får man et par, hvis ikke må man snu kortene, og det er neste spillers tur. Så er det om og gjøre å huske hvor de ulike bildene er, slik at man kan sanke par.
  • Jeg bruker kortene som fiskespill. Jeg fester en binders på hvert bilde, og fisker opp bilder med magnetstang.
  • Jeg bruker også et fiskespill jeg har kjøpt. Vi gjemmer da fiskene oppå kortene med ord vi øver på. Vi trekker ett og ett kort, øver på å si ordet og putter fisken oppi. Når vi har øvd på alle ordene, og fiskene er oppi fiskedammen, så kan vi starte å fiske til slutt.

  • Jeg gjemmer kortene i rommet eller i gangen, og vi går på skattejakt etter bildene mens vi øver på å si dem.

  • Jeg bruker ulike leker som «Pop up Pirat», «Pop the Pig», lekekrokodille, og hai som biter, ape som hopper når vi trekker ut bananer. Man kan f.eks. legge kortene bortover på bordet og øve på å si dem, og så trykke ned en tann på krokodillen eller haien. Eller man kan hjemme sjørøversverdene eller hamburgerne til «Pop up pig» oppå kortene, og trekke sverd eller hamburger mens man øver på ett og ett bilde.
  • Man kan trille en lang plastelina-pølse på bordet. Så trekker man ett og ett kort, og for hvert kort man øver på, putter man kortet med bildet på ned i plastelina-pølsa, så blir det mange kort som står bortover.

  • Man kan lage en vei, og legge kortene/bildene man vil øve på rundt på veien, så kjører man til et bilde og øver på ordet.
  • Jeg bruker en leke som heter Flying French Fries, flygende pommes frites. Her øver vi f.eks. på å si en rekke med ord vi øver på, og for hver gang vi har øvet trekker vi en pommes frites, og plutselig hopper alle pommes frites utover bordet, man vet aldri når det skjer, så det er spennende 😉

Spillkort med ord man øver på kan brukes på så mange morsomme måter, slik at uttaletrening blir motiverende for barna som øver, her er det bare å bruke fantasien.

Lykke til!

Språktrening er gøy 😉