Fonologisk bevissthet er bevissthet om språkets form, og hvordan språket er bygget opp av lyder. Fonologisk bevissthet kan innebære å lære seg å rime, klappe stavelser og lytte ut lyder i ord. Fonologisk bevissthet er viktig, fordi det henger sammen med evnen til å lære seg å lese. For barn som strever med fonologisk bevissthet er det viktig med tidlige tiltak for at de skal kunne følge leseopplæringen på skolen. Barn som strever med å rime, klappe stavelser og lytte ut lyder vil kunne ha god nytte av aktiviteter hvor det øves på dette. Jeg har tidligere laget spill der barna skal øve på å rime, og spill hvor de får øve på å lytte ut første lyd i ord. Her kommer tips til en aktivitet der barna øver på å klappe stavelser og lytte til hvor mange stavelser det er i ordene.
I tillegg til å ha fokus på å klappe stavelser for å øke fonologisk bevissthet, så har jeg hatt god nytte av å bruke aktiviteter med å klappe stavelser for barn som strever med uttale av ord. Når barn jeg har jobbet med har strevet med å få med alle lydene i ordet, så har det ofte vært en god støtte å klappe stavelsene i ordet, for å bevisstgjøre barnet på at vi må ha med alle lydene i ordet. For eksempel hvis barnet ha sagt «efant» i stedet for «elefant, så har vi klappet stavelsene i ordet for å bevisstgjøre barnet på å få med alle lydene.
Jeg har laget stavelseshus, ett blått hus for 1 klapp, ett gult hus for 2 klapp, ett grønt hus for 3 klapp, og ett rødt hus for 4 klapp. Vi gjør det slik at bilder legges på bordet, eller puttes i en eske eller pose, og så trekker barna ett bilde etter tur. Den som trekker et bilde skal forsøke å klappe stavelsene i ordet, og dermed finne ut hvilket hus bildet passer i. For eksempel hvis barnet trekker et bilde av ordet «sjiraff», så plasseres det i det gule huset som har bilde av 2 klapp på taket. Hvis barnet trekker bilde av ordet «elefant», så skal det plasseres i det grønne huset, fordi det er tre stavelser i ordet.
Lykke til!
Språktrening er gøy 😉