Å beskrive ord er veldig god språktrening. Jeg bruker mye gåte-kort hvor barn skal øve på å forklare ord. Nå som det nærmer seg julemåneden har jeg laget Gåte-bingo med juleord. Det er en morsom måte å øve på, og den som først får fylt ut brettet sitt kan rope «Bingo!» (eller «julebingo»)😉

Slik spiller man:

  • Hver spiller får ett eller to spillebrett.
  • Hver spiller får også farge-kort som skal plasseres på sitt bingo-brett hvis man finner ordet som blir beskrevet på sitt brett.
  • Kortene med gåtene legges på bordet i en bunke, eller sprett utover bordet eller gulvet.
  • Man trekker et gåtekort etter tur. Den som trekker et gåtekort skal ikke si ordet på bildet, men i stedet beskrive tingen på bildet med så mange ord at de andre klarer å gjette hvilket ord det er. Hvis man f.eks. trekker bilde av en julenisse kan man si: «Det er en person, han har røde klær og hvitt skjegg, han har et reinsdyr som heter Rudolf, han flyr på himmelen med sleden sin, han liker å spise grøt, kommer med julegaver på julaften…».
  • Den som har bildet på sitt bingo-brett setter ett merke på sitt spillebrett. Hvis det er flere som har bilde av en julenisse, må man beskrive hvordan nissen på bildekortet sitt ser ut. Jeg har laget røde farge-kort som kan settes på bingo-brettene når man har riktig bilde på brettet sitt. Når noen forklarer ordet du har på spillebrettet ditt, så får du sette på et farge-kort. Men man kan også bruke andre ting å sette på bingo-brettene, f.eks. perler, lego-klosser, rosiner, små leker osv. Eller man kan sette kryss på bingo-brettet sitt. Den som først får fylt sitt spillebrett har vunnet og kan rope «BINGO!», eller «julbingo!».

Lykke til!

Språktrening er gøy 😉