Jeg har tidligere tipset om en aktivitet jeg har brukt med barn, hovedsakelig til uttaletrening, nemlig et epletre med bokstaver. Nå har jeg laget en ny versjon av epletreet, og det kan brukes til å øve på bokstaver/bokstavlyder, eller som en aktivitet med barn som strever med å uttale alle lydene i ord. Jeg brukte denne aktiviteten med ei jente som strevde med å uttale k- og g-lyd i ord, samt konsonantsammensetninger. Hun hadde god nytte av å se alle bokstavene som skulle med i ordet når hun sa ordet, da ble det tydeligere for henne at hun måtte ha med alle lydene i ordet. Barn med fonologiske vansker kan streve med å identifisere og organisere språklydene, noe som kan påvirke uttalen. Jeg opplevde at når denne jenta fikk visualisert bokstavene, så var det lettere for henne å få med alle lydene i ordet. Hun kunne også bruke lengre tid på å oppfatte alle lydene, og dermed kan vi tenke oss at dette var en god støtte for henne når hun skulle lagre ordet i sitt språklige leksikon. Visuell støtte hos barn med språkvansker støtter lagringen av ordene, ved at de kan holde lydene lengre i arbeidsminne, slik at de lettere lagres videre i langtidsminne. Et ord du hører er bort med det samme du har sagt det. En del barn har behov for lengre tid til å lytte til ordet for å kunne lagre det. Og det er ikke så lett når ordet blir borte med en gang man har sagt det. Da er det god hjelp å visualisere lydene i ordet.

Slik bruker jeg epletreet:

  • Barnet får et epletre, og ved siden av treet ligger en bunke med de kortene/ordene vi skal øve på. Foran barnet ligger også bilder av epler med små eller store bokstaver på.
  • Barnet trekker et kort og plasserer kortet i ruten under epletreet. Så skal barnet lage ordet ved å plassere eplene med bokstaver i epletreet. Man kan velge å bruke små eller store bokstaver.
  • Hver gang barnet plasserer et eple med bokstav i treet, så sier vi bokstavlyden. Her passer vi på å si lyden til bokstaven i stedet for navnet på bokstaven.
  • Når eplene med bokstaver er satt i riktig rekkefølge, så kan man si ordet ved å flytte fingeren bortover bokstavene fra venstre mot høyre.
  • Man kan velge om man vil ha kort med bilder, hvor også ordet er med, eller om man kun ønsker bildet, slik at barnet må lytte ut lydene i ordet selv, noe som krever mer av barnets lyderingsferdigheter. Men dette kan tilpasses ut ifra barnets behov og nivå av utvikling.

Lykke til!

Språktrening er gøy 😉