Jeg vil tipse om noen modeller av munn som jeg bruker veldig mye i uttaletreningen, og de er så nyttige for å forklare hvordan munnen er når de ulike språklydene lages. Jeg har en stor munn, og en mindre. Den minste bruker jeg mest, og jeg kan ta fingrene inni og bevege munnen og tunga. Dermed blir det lettere å vise hvordan lepper, tunge og tenner skal være for å uttale de ulike språklydene. For eksempel:

  • Hvis barnet strever med /l/-lyden, så åpner jeg munn-modellen, og viser hvordan tunga skal plasseres bak fortennene for å si /l/.
  • Hvis barnet bruker en lespe-s, så viser jeg hvordan tunga stikker ut ved lespe-s, og hvordan tunga gjemmer seg bak tennene for å produsere /s/ uten lesp.

Mange barn synes det er fascinerende med munnen som kan bevege på seg, og noen ganger får barnet prøve å holde den og lage den riktige munnen for å kunne si lyden vi øver på.

Munnene bruker jeg også en del ved trening av rulle-r, for å vise hvor tunga skal plasseres for å få til rulle-r. Mange barn erstatter /r/ med /j/, hvor tunga er nede, og da er det fint å bruke munnen for å vise riktig plassering av tunga.

Munnene har jeg funnet på Amazon, der er det mye gøy og nyttig å finne til språktreningen.

Lykke til!

Språktrening er gøy 😉